Здравословно Хранене част II – Значението на растителната диета

Значението на растителната диета

Въпреки че човешкият стомашно-чревен тракт се справя със смилането и на животински, и на растителни храни, много характеристики показват, че човекът е по-приспособен към растителна диета.
От нашите 32 зъба 20 са кътници, които са идеални за обработването на растителни храни, а 8 са резци, които имат функцията да се забиват в плодове и зеленчуци. Само кучешките зъби  служат за месни продукти.
Човешките челюсти се движат и хоризонтално с цел да мачкат храната и вертикално, за да я късат. За сравнение при животните челюстите се движат само вертикално.
Ако сравним човешкия стомашно-чревен тракт с този на тревопасните и месоядните животни ще установим, че той има голяма дължина, което е срещано при тревопасните животни. Тази физиологична особеност подкрепя вегетарианството.
По-добрите храни за човека са растителните: варива, плодове и зеленчуци.

Добре е да знаете и че плодовете, които се култивират имат високо съдържание на захари, ниско съдържание на фибри, което от друга страна води до забавено усвояване и резорбирането на захарта, храненето с култивирани плодове повишава кръвната захар.
Естествено растящите и отглеждани плодове, зеленчуци притежават много повече витамини и минерали и са наистина полезни за човешкия организъм.
Ето и малко интересна информация за месото преди и сега
Трябва да отбележим, че месото, което са консумирали нашите предци също е било много по-различно от месото, което купуваме днес.
Месото от днешните животновъди  съдържа от 25-35% мазнини спрямо 4% от дивите животни. Разликите не са само това, мазнините между двата вида са много различни. Пържолата от теле от ферма съдържа главно наситени мазнини и много ниско съдържание на омега-3 МК. За сравнение мазнините на дивите животни съдържат над 5 пъти повече поли-ненаситени мазнини на грам и около 8% от тях са полезните омега-3 МК. Да не говорим за хормоналните и антибиотичните добавки, които в днешно време са факт, а това е поредната причина, поради която е добре да помислим за увеличаване на растителните храни.

Очаквайте още по темата:

Доказани пионери в борбата с болестите чрез правилен хранителен режим.
Хранителни навици, хранителни насоки и хранителна пирамида.
С няколко съвета към здравен хранителен успех.
Изводи.